17-11-2018

LUKSUS W  BELVEDERE 


 

Restauracja Belvedere to zlokalizowane w malowniczych Łazienkach Królewskich ulubione przez Warszawiaków miejsce spotkań i celebracji, a dla turystów obowiązkowy punkt na mapie zapewniający autentyczne doświadczenia kulinarne. Piękne parkowe otoczenie i unikatowy design wnętrza, zaprojektowanego w 2014 roku przez scenografa Opery Narodowej -  Borisa Kudličkę, tworzą wyjątkową oprawę dla kuchni polskiej, w nowoczesnym wydaniu Sebastiana Olmy.

Restauracja Belvedere to jedna z najdłużej działających restauracji w Warszawie. Przyjęła pierwszych Gości w 1991 roku.

Mieści się ona w budynku o ponad 150-letniej historii - Nowej Oranżerii, nazywanej też Palmiarnią lub Nową Pomarańczarnią. Został on zbudowany z żeliwa i szkła w drugiej połowie XIX wieku, aby pomieścić nabyty od Radziwiłłów zbiór roślin cieplarnianych i drzew pomarańczowych.

Do dnia dzisiejszego Restauracja Belvedere wypełniona jest bogatą tropikalną roślinnością: palmami, bananowcami i fikusami, stanowiącymi integralną część wnętrza. Najstarszy rezydent Belvedere to ponad 100-letnia palma, rosnąca w centralnej części budynku.

W 2014 r. wnętrze restauracji zostało poddane kapitalnemu remontowi. Wzorem króla Stanisława Augusta, który zatrudniał najlepszych artystów takich jak m.in. Dominik Merlini, Jan Christian Kamsetzer, Marcello Bacciarelli, André Le Brun, nowy projekt wnętrza powierzono wybitnemu projektantowi i scenografowi operowemu i teatralnemu. Jest nim Boris Kudlička współpracujący z artystami i instytucjami na całym świecie, projektant wnętrz, partner pracowni architektonicznej WWAA. Dzięki jego wyjątkowym rozwiązaniom restauracja mocno wpisała się w historyczne otoczenie i stała się dziełem nowoczesnego designu na najwyższym światowym poziomie. 

Restauracja Belvedere to kulinarna wizytówka Warszawy, zajmująca ważne miejsce zarówno na kulinarnej mapie Polski, jak i Europy. W ciągu blisko 20 lat gościła koronowane głowy, dyplomatów, ludzi kultury, sztuki i świata biznesu. Wyśmienitych dań kosztowali m.in. Barack Obama, Królowa Hiszpanii Zofia, Hillary Clinton, Jacques Chirac, Mick Jagger, Claudia Schiffer, Richard Chamberlain, Roman Polański, Bob Geldof, Bruce Springsteen czy Chris de Burgh.

 

Restauracja została doceniona w wielu prestiżowych konkursach i uhonorowana była licznymi nagrodami. Od 20 lat, co roku, wyróżniana jest przez najsłynniejszy przewodnik kulinarny na świecie – Michelin Guide, a w 2018 roku otrzymała 3 czerwone sztućce zarezerwowane wyłącznie dla miejsc o zachwycającym wystroju i atmosferze („the most delightful place”).

W 2014 roku, w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants, Restauracja Belvedere zdobyła nagrodę w kategorii Grand Award - trzy widelce oraz nagrodę specjalną – tytuł Najlepszej Restauracji w  Polsce 2014. W tym samym roku restauracja Belvedere Łazienki Królewskie otrzymała także nagrodę BEST of WARSAW 2014, w kategorii Best Restaurant Institution, przyznawaną przez magazyn Warsaw Insider. Belvedere zdobyło także najwyższe wyróżnienie Czterech Świątyń przyznawane przez akademię kulinarną – Accademia Italiana della Cucina.

Od jesieni 2017 Szefem Kreatywnym Belvedere jest niezwykle utalentowany i charyzmatyczny kucharz - Sebastian Olma. Nim trafił do zespołu, przez kilka lat pracował w Wielkiej Brytanii, między innymi w kuchniach takich tuzów jak Gordon Ramsey czy Tom Aikens. Po powrocie do Polski zdobył wiele prestiżowych nagród w dziedzinie gastronomii, wygrał też 2-gą edycję niezwykle popularnego show kulinarnego Top Chef. W swojej pracy Sebastian łączy najlepsze wzory polskiej kuchni z nowoczesną i finezyjną aranżacją dań na talerzu.

W restauracji znaleźć można najbogatszą selekcję polskich win w Warszawie, gdzie funkcję sommeliera w Belvedere od 2015 roku pełni Piotr Zieliński. Wcześniej zdobywał doświadczenie w sklepie winiarskim i kształcił się sommeliersko w WEST Wine & Spirit Education Trust. Jest miłośnikiem polskich win. Do karty Belvedere wprowadził ich ponad 10, tworząc w ten sposób najdłuższą listę rodzimych win w Polsce. W doborze win jest odważny. Zainteresowanych lubi zaskakiwać i prezentować nowe odkrycia oraz nieoczywiste połączenia smakowe.

Godziny otwarcia:
Poniedziałek – Piątek: 12.00 – 23.00
Sobota: 12:00 – 23:00
Niedziela: 12:00 – 20.00

Oferta:
MENU A’LA CARTE: 26 – 108 PLN
BELLUNCH MENU: 71 - 81 PLN (przystawka, drugie danie, deser)
LUNCH NIEDZIELNY: 129 PLN
SMOOTH JAZZ EVENINGS: 199 PLN (4-daniowe menu degustacyjne, w tym bilet na koncert)
Ilość miejsc: 350 osób

Dodatkowe informacje:
Codziennie od wtorku do niedzieli muzyka na żywo
Bezpłatny parking na około 80 aut (wjazd od ulicy Parkowej)
W niedzielę animatorka dla dzieci

rezerwacja@belvedere.com.pl
www.belvedere.com.pl

 

LUKSUS W  BELVEDERE 


 

zobacz inne

  • FOREST THERAPY

  • ESENCJA ARKTYKI

  • HAVANALICIOUS

  • CONGO TALES